© 2ο Δημοτικό Σχολείο Καρύστου 2007-2024

Πέμπτη 11 Απριλίου 2024

Δράσεις για την Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας



Σύμφωνα με το άρθρο 31 του ν. 4830/2021 «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς - Πρόγραμμα “AΡΓΟΣ” και λοιπές διατάξεις» (A ́ 169), και λαμβάνοντας υπόψη τη με αρ. 15/07-03-2024 εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.),καθιερώνεται ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας η 4η Απριλίου κάθε σχολικού έτους, η οποία θα είναι αφιερωμένη στην υλοποίηση δράσεων φιλοζωίας.

Σύμφωνα με τη εγκύκλιο του υπουργείου, οι πρόσφατες θεωρίες βιοηθικής συγκλίνουν στην αναγκαιότητα της απομάκρυνσης από τον ανθρωποκεντρισμό και τονίζουν τη σημασία της εκτίμησης της ζωής όλων των όντων, αναγνωρίζοντας την εγγενή αξία τους. Αυτές οι θεωρίες εγείρουν ανησυχίες σχετικά με την εκμετάλλευση των έμβιων όντων αποκλειστικά για την ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών.

Μία ολιστική προσέγγιση της εκπαίδευσης στο πλαίσιο της παγκόσμιας πολιτειότητας και της βιωσιμότητας θα ήταν ανεπαρκής χωρίς τη συμπερίληψη της ηθικής για τα ζώα, την άμβλυνση της
διχοτόμησης ανθρώπου-ζώου καθώς και της σχέσης των έμβιων όντων του πλανήτη με τον άνθρωπο.

Στο παραπάνω πλαίσιο και με σκοπό την προώθηση, την ευαισθητοποίηση και την ανάπτυξη της φιλοζωίας και την υπεύθυνη κηδεμονία ζώου συντροφιάς από τους / τις μαθητές /-τριες το σχολείο μας διοργάνωσε ομιλία με εισηγήτρια την κτηνίατρο και δημοτική σύμβουλο, κυρία Μαρία Τσαπέπα.

Έγινε παρουσίαση και συζήτηση με τους μαθητές-τριες όλων των τάξεων του σχολείου μας. Τα παιδιά μίλησαν για τις δικές του προσωπικές εμπειρίες και η καλεσμένη μας δέχτηκε πλήθος ερωτήσεων. Ο σεβασμός απένταντι στα ζώα αποτελεί προαπαιτούμενο για μια υγιή κοινωνία και ένα καλύτερο μελλοντικό γίγνεσθαι. Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Μαρία Τσαπέπα και της ευχόμαστε καλή δύναμη στο έργο της. 


Οι φωτογραφίες των μαθητών και μαθητριών έχουν ανέβει ύστερα από έγκριση και υπογραφή των γονέων-κηδεμόνων.













Συνολικές προβολές σελίδας

eSafety

Ντοκιμαντέρ: Επαγγελματικές ευκαιρίες στην Κάρυστο

Ντοκιμαντέρ: "Κάρυστος 1821"

Ο Πόλεμος των Γενεών (Ταινία)

O Mορμόλης (Ταινία }

Θεατρικές παραστάσεις