© 2ο Δημοτικό Σχολείο Καρύστου 2007-2024

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Άρθρο από την ψυχολόγο του σχολείου μας για το Βullying (σχολικό εκφοβισμό)





Το Βullying (σχολικός εκφοβισμός), είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που απασχολεί όλους μας. Πρόκειται για μια συνεχή συμπεριφορά που αφορά σε προσπάθειες κυριαρχίας και άσκησης εξουσίας σε βάρος άλλου ατόμου. Το bullying είναι συστηματικό, και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως '' φάσμα '' από τρόπους που πληγώνουν, όπως κοροϊδίες, περιθωριοποίηση, απόσπαση χρημάτων, καταστροφή αντικειμένων καθώς και σωματικές επιθέσεις, χτυπήματα και κλοτσιές.

Κυρίως λοιπόν, αναφερόμαστε σε μια ηθελημένη επιθετική συμπεριφορά σε βάρος ενός παιδιού με χρονική διάρκεια στην οποία τα θύματα είναι δύσκολο να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Τα παιδιά αυτά σιωπούν. Όχι επειδή είναι πραγματικά μόνα αλλά επειδή δεν νιώθουν αποδεκτά, αισθάνονται ανίκανα να αντιδράσουν. Για τους λόγους αυτούς, παρουσιάζουν μια συγκρατημένη επιθετικότητα και συνήθως είναι ευέξαπτα. Τα θύματα δεν καταφέρνουν να μιλήσουν με γονείς ή δασκάλους είτε γιατί έχουν αισθήματα ενοχής, είτε γιατί ντρέπονται. Αυτή η '' καταδιωκτική εμπειρία'' δημιουργεί ένα ανυπόφορο συναίσθημα καταπίεσης, θλίψης, φόβου, αγωνίας και δυσφορίας. Επίσης φοβούνται την τιμωρία γεγονός που τους '' μπλοκάρει'' ώστε να μιλήσουν. Και συνεχίζουν να υποφέρουν. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που καταλήγουν στην αυτοκτονία. Οι συνέπειες των θυμάτων είναι:

· Άγχος

· Κατάθλιψη

· Χαμηλή αυτοεκτίμηση

· Σχολική άρνηση

· Αυτοκτονικός ιδεασμός

Το προφίλ του '' θύτη'' από την άλλη πλευρά, χαρακτηρίζεται από απαλλαγή των ευθυνών του και του εαυτού του, αποδίδοντας τα αποτελέσματα των πράξεων του σε δικαιολογίες όπως: '' Εγώ το κάνω αυτό για να γελάσουμε'', έχοντας έλλειψη αντίληψης της σοβαρότητας της πράξης που διαπράττει. Επίσης, χαρακτηρίζει το θύμα ως'' αντικείμενο'' άξιο χλευασμού και κοροϊδίας. Οι μορφές βίας του εκφοβισμού διαχωρίζονται σε:

· Λεκτικές (προσβολές, χρήση σεξουαλικών υπονοούμενων, βρίσιμο κ. ο. κ.

· Κοινωνικές: Εκβιασμοί, απειλή σωματικής βίας, απαίτηση χρημάτων, διάδοση φημών που προσβάλλουν την προσωπικότητα του θύματος.

· Ηλεκτρονική: Το διαδίκτυο αποτελεί ένα κόσμο, δίχως όρια. Μέσω κινητού τηλεφώνου υφίστανται απειλές, προσβολές, συκοφαντική δυσφήμιση, δημοσιοποίηση εντελώς προσωπικών δεδομένων, κοινωνική απομόνωση, χλευασμοί.

Γενικότερα αξίζει να σημειωθεί ότι στο Internet υπάρχει μια κακοποιητική συμπεριφορά όπου όλοι νιώθουν το δικαίωμα να εκφραστούν με κατηγορίες και ύβρεις. Το κύριο ερώτημα στο τι κάνουμε για να υπερασπιστούμε τον σχολικό εκφοβισμό, η αποτελεσματική λύση είναι η εξής: Σπάμε τη σιωπή μας. Διαχωρίζοντας φυσικά τα όρια της '' πλάκας'', του '' αστείου'' από την βία που προκαλεί δυσφορία στο άτομο. Το παιδί/έφηβος, χρειάζεται να βρει το θάρρος και να μιλήσει άμεσα.

Οι δε γονείς, πρέπει να έχουν ενσυναίσθηση. Υπάρχουν φορές, που δυστυχώς δεν αναγνωρίζουμε πραγματικά τα παιδιά μας. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Είναι απαραίτητο η οικογένεια του θύματος να αποδεκτεί τις ταλαιπωρίες του παιδιού που βιώνει αυτή την κατάσταση, χωρίς να το κρίνει. Κατά αυτό τον τρόπο, διασφαλίζεται μια σχέση εμπιστοσύνης, ώστε το παιδί, να αισθάνεται ελεύθερο να δώσει, αλλά και να λάβει αποδοχή, στήριξη, αγάπη. Βοηθάμε το θύμα να δομήσει θετικές φιλίες, παρακολουθώντας τη χρήση των social media και των κινητών τηλεφώνων και να εργαστούμε για την αυτοεκτίμησή του. Όσον αφορά το σχολικό πλαίσιο κρίνεται απαραίτητο να παρέμβουμε στην ομάδα για να αυξήσουμε τις φιλο-κοινωνικές συμπεριφορές. Να δημιουργήσουμε συχνές παρεμβάσεις ως εκπαιδευτικοί, να υπερτονίζουμε την έννοια της διαφορετικότητας δημιουργώντας και γκρούπ όπου το παιδί θα μπορεί να κοινωνικοποιείται και να νιώθει όμορφα, και όχι απομονωμένο και κοινωνικά αποκλεισμένο. Τέλος, η Ψυχολογική υποστήριξη μπορεί να βοηθήσει πολύ στην εκμάθηση του να πάψει το παιδί να νιώθει '' θύμα εκφοβισμού'', να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτογνωσία, ώστε να αποκτήσει επαρκείς διαπροσωπικές δεξιότητες.

Εν κατακλείδι, η βία δεν είναι αποδεκτή σε οποιαδήποτε μορφή της και εμείς ως γονείς, εκπαιδευτικοί, θεραπευτές οφείλουμε να διδάξουμε στα παιδιά μας ότι τα προσωπικά μας χαρακτηριστικά, μας κάνουν μοναδικούς, ξεχωριστούς και κυρίως ότι ο καθένας από εμάς αξίζει σεβασμο διεκδικώντας τα δικαιώματά του με κύριο γνώμονα την ελευθερία έκφρασης.



Κατερίνα Λ. Κοντογούρη, Κλινική Ψυχολόγος(ΜSc) /Σχολική Ψυχολόγος.



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

o Piccoli bulli e cyberbulli (Mικροί εκφοβιστές και κυβερνοεκφοβιστές, μεγαλώνουν.) (Αnna Oliverio Ferraris)

o Bullismo. Le azioni efficaci della scuola.(O εκφοβισμός σε αποτελεσματικές, σχολικές δράσεις). (Ersilia Menesini).


v Προφίλ του θύτη/θύματος και ανάλυση χαρακτηριστικών αυτών, από αποστάγματα γνώσεων και εμπειριών) - Κατερίνα Κοντογούρη (Ψυχολόγος).




'' το παιδί με την κόκκινη γραμμή ''

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024

ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΑΛΑΛΙΑ - Άρθρο από την ψυχολόγο του σχολείου μας

 

ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΑΛΑΛΙΑ






H επιλεκτική αλαλία (selective mutism) θεωρείται μια πολυπαραγοντική διαταραχή η οποία χαρακτηρίζεται από την ανικανότητα του παιδιού να μιλήσει και να επικοινωνήσει με ευκολία στη σχολική κοινότητα και σε ένα ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, εμποδίζοντάς το σημαντικά να συνάψει υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις με τους γύρω του καθώς και με το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο.

Τα παιδιά αυτά, συνήθως μιλούν ελεύθερα σε ένα μικρό αριθμό ατόμων με τους οποίους αισθάνονται οικεία όπως π.χ στα μέλη της οικογένειάς τους ενώ στο σχολείο δυσκολεύονται να αρθρώσουν λέξεις ,προτάσεις δημιουργώντας κατά αυτό τον τρόπο ένα τεράστιο χάσμα στην λεκτική επικοινωνία. Η επιλεκτική αλαλία εκτός από την παιδική ηλικία δύναται να παρουσιαστεί και κατά την εφηβεία. Οι έφηβοι με τη διαταραχή αυτή βιώνουν καθημερινά ένα υπερβολικό άγχος ενώ παρουσιάζουν συχνά συννοσηρότητα με κοινωνική φοβία, έχουν καταθλιπτικόμορφα στοιχεία ενώ τα μυοσπάσματα (τίκ) δεν εκλείπουν. Η νευρικότητα και η ανησυχία ,η κοινωνική δεξιότητα, η αμηχανία η έλλεψη βλεμματικής επαφής,τα νεύματα και οι ψύθυροι δημιουργούν το προφίλ ενός παιδιού με επιλεκτική αλαλία. Επειδή τα παιδιά αυτά όταν αισθάνονται ότι βρίσκονται σε ένα οικείο περιβάλλον όπως το σπίτι, μπορεί να εκφράζονται και να μιλούν πολύ άνετα,οι γονείς δυσκολεύονται να κατανοήσουν ότι το παιδί τους πάσχει από τη συγκεκριμένη διαταραχή.

Η ηλικία έναρξης συνήθως είναι τα 4-8 έτη με το πρόβλημα να γίνεται εντονότερο όταν το παιδί βρίσκεται σε μία παιδική χαρά όπου θα συναντήσει συνομηλίκους του σε κάποιο εμπορικό κέντρο, στο σχολείο στα παιδικά πάρτυ, στις συγκεντρώσεις κ.α. Το αποτέλεσμα αυτής της επίπονης διαταραχής είναι η κοινωνική απόσυρση ,το ‘’bullying’’ που υφίσταται από τα άλλα παιδιά όπως συχνά ψυχοσωματικά φαινόμενα(ενούρηση, εγκόπριση ,εμετοί, δυσκολίες στο βάδισμα).Πίσω από μια επιλεκτική αλαλία συχνά παρουσιάζεται ένα βαθύ ψυχικό τραύμα, μια γενετική προδιάθεση για άγχος, η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, η σεξουαλική κακοποίηση ,η μετανάστευση αλλά και η προβληματική δυναμική της οικογένειας η οποία πολλές φορές καταλήγει στο διαζύγιο.

Σημαντικό γεγονός είναι το να κατανοήσουμε σε ποιο επίπεδο άγχους βρίσκεται το παιδί διότι για να ωθηθεί στο μέγιστο επίπεδο ηρεμίας θα πρέπει να έχει περάσει πρώτα τα προηγούμενα βήματα. Υπάρχουν δείκτες όπου μπορούν να παρατηρηθούν και επιτρέπουν στους ειδικούς να καταλάβουν ποιό επίπεδο άγχους βιώνει το επιλεκτικά βουβό παιδί και επομένως, σε ποιό επίπεδο περιμένουμε ότι το άγχος του μπορεί να μειωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αναλυτικότερα

· ΆΓΧΟΣ 5: καμία κίνηση/ αντίδραση σταθερή έκφραση, το κεφάλι κάτω, καμία οπτική επαφή.

· ΑΓΧΟΣ 4: επαφή με τα μάτια, νεύμα του κεφαλιού ναι/όχι ,λίγες κινήσεις.

· ΑΓΧΟΣ 3: χαμόγελα ,ήρεμες χειρονομίες, κίνητρα για παιχνίδι.

· ΑΓΧΟΣ 2: Ονοματοποιίες, ήχοι ζώων.

· ΑΓΧΟΣ 1: φανταστικές λέξεις

· ΑΓΧΟΣ 0: Μιλά κανονικά


Έχοντας πάνω από όλα οι γονείς καθώς και το κοινωνικό ή σχολικό πλαίσιο, τα συγκεκριμένα κριτήρια κατά νου, επιτρέπει σε όλους να κατανοήσουν πόσο άβολα νιώθει το παιδί, αλλά κυρίως να αναγνωρίσουν τη μετάβασή του από την μία κατάσταση στην άλλη ως πρόοδο η οποία μπορεί να δημιουργήσει έναν λειτουργικό ενάρετο κύκλο μεταξύ του περίγυρου. Κατ΄αυτόν τον τρόπο ως ενήλικες είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε την βελτίωση γνωρίζοντας ότι αυτή η αυξημένη γαλήνη θα προσεγγίσει το παιδί κάνοντας το να αναπνεύσει από τα αρνητικά και δυσάρεστα συναισθήματα ανοίγοντας του νέους ορίζοντες.



Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024

Η ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ ΔΕ ΜΑΣ « ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ »

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Φυσικής και στην ενότητα της Πίεσης (Υδροστατική πίεση – Ατμοσφαιρική πίεση) οι μικροί επιστήμονες της ΣΤ’ τάξης ( ΣΤ1 - ΣΤ2) ετοίμασαν και ολοκλήρωσαν επιτυχώς τρία πολύ ενδιαφέροντα πειράματα. 1) «Τον Καρτεσιανό δύτη», όπου τα παιδιά πιέζοντας το γεμάτο μπουκάλι με νερό, βυθίζουν το καλαμάκι με την πλαστελίνη, ενώ όταν σταματούν να πιέζουν , το καλαμάκι αναδύεται στην επιφάνεια. Ένα ελκυστικό, υπέροχο και διδακτικό πείραμα για τα παιδιά.



2) Τον «κλέφτη του νερού», όπου ανοίγουμε πολλές τρύπες κάτω από ένα μικρό μπουκαλάκι νερού. Το βάζουμε στη συνέχεια μέσα σε μια γεμάτη λεκάνη με νερό και το γεμίζουμε. Κλείνουμε το καπάκι, σηκώνουμε ψηλά το μπουκάλι και το νερό ΔΕΝ πέφτει. Μόλις ανοίξουμε το καπάκι , πέφτει το νερό. 

 3) Και τέλος ανοίξαμε τρεις τρύπες σε ένα γεμάτο μπουκάλι νερού σε 3 διαφορετικά ύψη με 3 πινέζες. Μόλις αφαιρέσουμε τις πινέζες , παρατηρούμε πώς πετάγεται το νερό. Στην τελευταία τρύπα πετάγεται πιο μακριά. Έτσι με βιωματικό κι ευχάριστο τρόπο εμπεδώσαμε και αφομοιώσαμε έννοιες όπως υδροστατική πίεση, ατμοσφαιρική πίεση, άνωση και έτσι δεν «ανεβάσαμε τη δική μας πίεση» !!!

 Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: 

 Ιορδάνογλου Ανέστης
 Κοτζιάμπασης Μιλτιάδης 

Οι φωτογραφίες έχουν αναρτηθεί ύστερα από έγκριση και υπογραφή των γονέων και κηδεμόνων.

Αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρύστου και απαγορεύεται αυστηρά με οποιονδήποτε τρόπο ο διαμοιρασμός τους ή η χρήση τους χωρίς πρότερη άδεια από τη διεύθυνση του Σχολείου.


Το βίντεο μιλάει από μόνο του...



Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024

Βιωματική δραστηριότητα περιγραφικού κειμένου με αφορμή την επίσκεψη στο Δημαρχείο


Στις 16/10/2024, οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ' τάξης του Σχολείου μας επισκέφθηκαν στο πλαίσιο του μαθήματος της Γλώσσας το Δημαρχείο.

Στόχος ήταν τα παιδιά να κατανοήσουν πώς πραγματοποιείται η περιγραφή ενός ιστορικού κτηρίου, ξεκινώντας από έξω προς τα μέσα.

Εκεί μας υποδέχτηκαν με ιδιαίτερη θέρμη και μας ξενάγησαν στο χώρο. Ταυτόχρονα τα παιδιά κρατούσαν σημειώσεις από τους ποικίλους χώρους σχετικά με το σχήμα, το χρώμα κ.ο.κ. , σχηματίζοντας τα απαραίτητα επίθετα που χρειάζονταν για το περιγραφικό κείμενο.

Η εμπειρία ήταν υπέροχη και για μια ακόμη φορά επιβεβαιώθηκε πως μαθαίνουμε ευκολότερα και καλύτερα μέσα από τα βιώματα και τις εμπειρίες μας.

                                     









Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Ιορδάνογλου Ανέστης Κοτζιάμπασης Μιλτιάδης Οι φωτογραφίες έχουν αναρτηθεί ύστερα από έγκριση και υπογραφή των γονέων και κηδεμόνων. Αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρύστου και απαγορεύεται αυστηρά με οποιονδήποτε τρόπο ο διαμοιρασμός τους ή η χρήση τους χωρίς πρότερη άδεια από τη διεύθυνση του Σχολείου.

Γιορτή Πολυτεχνείου 2024 (εικόνες και βίντεο)

 Γιορτή Πολυτεχνείου 2024 (εικόνες και βίντεο)




























2o Δημοτικό Σχολείο Καρύστου

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Ιορδάνογλου Ανέστης Κοτζιάμπασης Μιλτιάδης Πετρίδης Δημήτριος Οι φωτογραφίες έχουν αναρτηθεί ύστερα από έγκριση και υπογραφή των γονέων και κηδεμόνων. Αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρύστου και απαγορεύεται αυστηρά με οποιονδήποτε τρόπο ο διαμοιρασμός τους ή η χρήση τους χωρίς πρότερη άδεια από τη διεύθυνση του Σχολείου.


Καινοτόμες δραστηριότητες στο μάθημα της πληροφορικής για την επέτειο του Πολυτεχνείου


 Αυτή την εβδομάδα, οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας εστίασαν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την επέτειο του Πολυτεχνείου, με στόχο να προσεγγίσουν το ιστορικό γεγονός με έναν δημιουργικό και διαδραστικό τρόπο. 

Οι δραστηριότητες που δημιούργησαν τα παιδιά περιλαμβάνουν:

  • Παζλ: Οι μαθητές /τριες είχαν την ευκαιρία να συνθέσουν εικόνες που απεικονίζουν το Πολυτεχνείο και τα γεγονότα της εποχής. Με αυτόν τον τρόπο, γνώρισαν τις εμβληματικές στιγμές της ιστορίας μας, ενώ ταυτόχρονα εξασκήθηκαν στη συγκέντρωση και στη λογική σκέψη.
  • Αντιστοιχίσεις: Σε αυτή τη δραστηριότητα, οι μαθητές/τριες  αντιστοίχισαν εικόνες, λέξεις ή φράσεις με γεγονότα και πρόσωπα της εποχής του Πολυτεχνείου, διευκολύνοντας την κατανόηση και τη μνήμη τους σχετικά με τα γεγονότα της εποχής.
  • Memory Game: Οι μαθητές/τριες  συμμετείχαν σε ένα παιχνίδι μνήμης με κάρτες που απεικονίζουν σημαντικά γεγονότα από την εποχή του Πολυτεχνείου. Έτσι, ενισχύθηκε η μνήμη τους και η εξοικείωσή τους με την ιστορία της περιόδου.
  • Κρυπτόλεξα: Οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να λύσουν κρυπτόλεξα που περιλαμβάνουν λέξεις-κλειδιά και ορολογία σχετική με την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Μέσω αυτής της δραστηριότητας, εμπλούτισαν το λεξιλόγιό τους και γνώρισαν έννοιες που συνδέονται με τον αγώνα για τη δημοκρατία.
  • Πληκτρολόγηση: Οι μαθητές/τριες πληκτρολόγησαν λέξεις – συνθήματα αλλά και γνωστά τραγούδια για την επέτειο του Πολυτεχνείου σε online Φύλλα Εργασίας.  

Οι δραστηριότητες απευθύνονται από την Α' έως και την ΣΤ' τάξη του σχολείου. 

https://www.evagelak.sites.sch.gr/?p=2743

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024

Βράβευση του σχολείου μας για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού (EU Code Week)

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού (EU Code Week) είναι μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, η οποία διοργανώνεται κάθε χρόνο, με κύριο στόχο να ενθαρρύνει το ευρύ κοινό, ιδίως τα παιδιά και τους εφήβους, να ενδιαφερθούν και να γνωρίσουν τον προγραμματισμό, την υπολογιστική σκέψη, τη ρομποτική και τις συναφείς ψηφιακές δεξιότητες.

Στην πρωτοβουλία κινητοποιούνται κάθε χρόνο εκατομμύρια συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων σχολείων, ιδρυμάτων και ατόμων όλων των ηλικιών, πολιτισμών και με διαφορετικό υπόβαθρο. 

Το σχολείο μας συμμετείχε το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου με όλες του τις τάξεις σε δραστηριότητες προγραμματισμού και ρομποτικής και βραβεύτηκε.





Συνολικές προβολές σελίδας

eSafety

Ντοκιμαντέρ: Επαγγελματικές ευκαιρίες στην Κάρυστο

Ντοκιμαντέρ: "Κάρυστος 1821"

Ο Πόλεμος των Γενεών (Ταινία)

O Mορμόλης (Ταινία }

Θεατρικές παραστάσεις