© 2ο Δημοτικό Σχολείο Καρύστου 2007-2024

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022

Η ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ ΔΕ ΜΑΣ «ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ»

 

Η ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ ΔΕ ΜΑΣ «ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ»

 Στα πλαίσια του μαθήματος της Φυσικής και στην ενότητα της Πίεσης (Υδροστατική πίεση – Ατμοσφαιρική πίεση) οι μικροί επιστήμονες της ΣΤ’ τάξης ετοίμασαν και ολοκλήρωσαν επιτυχώς ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα.

 

  «Τον Καρτεσιανό δύτη», όπου τα παιδιά πιέζοντας το γεμάτο μπουκάλι με νερό, βυθίζουν το καλαμάκι με την πλαστελίνη, ενώ όταν σταματούν να πιέζουν , το καλαμάκι αναδύεται στην επιφάνεια. Ένα ελκυστικό, υπέροχο και διδακτικό πείραμα για τα παιδιά.

 

Σε αυτό το πείραμα παρατηρήσαμε τα αποτελέσματα της άνωσης, της δύναμης που ασκείται στα σώματα που βυθίζονται σε υγρό . Όταν πιέζουμε το μπουκάλι, αυξάνεται η πίεση σε όλη την έκταση του υγρού, σύμφωνα με την αρχή του Pascal. Έτσι ανεβαίνει η στάθμη του νερού στον δοκιμαστικό σωλήνα και μειώνεται ο όγκος του εγκλωβισμένου αέρα στον σωλήνα. Οπότε μειώνεται η άνωση η οποία είναι

ανάλογη με τον όγκο του αέρα μέσα στον δοκιμαστικό σωλήνα και το σώμα

βυθίζεται, γιατί η άνωση γίνεται μικρότερη από το βάρος του. Όταν σταματάμε να πιέζουμε, μεγαλώνει ο όγκος του αέρα στον δοκιμαστικό σωλήνα, μεγαλώνει η άνωση και το σώμα ανεβαίνει, γιατί η άνωση γίνεται μεγαλύτερη από το βάρος του.


Σχολικό Έτος 2022-2023

Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Ανέστης Ιορδάνογλου

Οι φωτογραφίες των μαθητών και μαθητριών έχουν ανέβει ύστερα από έγκριση και υπογραφή των γονέων-κηδεμόνων. 


















Συνολικές προβολές σελίδας

eSafety

Ντοκιμαντέρ: Επαγγελματικές ευκαιρίες στην Κάρυστο

Ντοκιμαντέρ: "Κάρυστος 1821"

Ο Πόλεμος των Γενεών (Ταινία)

O Mορμόλης (Ταινία }

Θεατρικές παραστάσεις